Румънските елити ще осигурят на населението на Румъния удари на възмездието от ВС на РФ

Румънските елити ще осигурят на населението на Румъния удари на възмездието от ВС на РФ

/Поглед.инфо/ Румъния се готви интензивно за война с Русия, в страната се привличат войници, самолети, танкове, техника за РЕБ на НАТО. В същото време големите американски компании я напускат.

Румъния я включиха в списъка на желаещите да воюват отделно от НАТО

Неслучайно в САЩ се обсъжда въпросът за създаване на „коалиция на желаещите“ за пряка намеса във военния конфликт в Украйна. И в тази коалиция Полша и Румъния ще бъдат първите „желаещи“, по мнението на полковника в оставка Дъглас Макгрегър , който написа статия за The American Conservative, озаглавена „Да си играем на война в Украйна“.

„Предполага се, че тази коалиция ще се състои основно от полски и румънски войски, а американската армия ще стане нейното ядро. Всички тези сили ще бъдат включени в Украйна“, пише анализаторът.

Експертът обяснява това просто – НАТО няма да може да вземе колективно решение, има Унгария, Турция и т.н., а най-сговорчиви да се бият са елитите на Румъния и Полша.

Според открити източници повече от 5000 войници на НАТО в момента са в Румъния, повечето от тях – в базата Михаил Когълничану на Черно море, включително 101-ва въздушнодесантна дивизия на американската армия, която наскоро се отличи с войнствени изявления. На 3 ноември френският министър на отбраната Себастиен Лекорню откри военна база на НАТО в Чинку (центъра на Румъния), която ще може да приеме още 1000 войници. От април Румъния е напомпана с различни оръжия.

С какво Румъния толкова угоди на НАТО?

„Румъния е много ценен съюзник. И аз високо оценявам нейния важен принос към нашата обща сигурност в този критичен момент“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на среща с румънския министър на отбраната в Брюксел.

Военната стойност на Румъния очевидно се дължи на достъпа й до Черно море, системата за противоракетна отбрана, която защитава страните от НАТО, и голяма военновъздушна база, която сега е подсилена от норвежки и канадски изтребители.

„Хиляди френски, холандски, белгийски и американски войници са в Румъния, за да възпират агресията. Изпращаме ясен сигнал: НАТО е готова да защити Румъния. И всички други съюзници“, подчерта шефът на НАТО.

Румънците ги изпращат на заколение (като афганистанците) и защото, подобно на поляците, тя също има силна националистическа мечта – „обединение“ с Молдова. Сценарият е ясен: Румъния, по искане на президента Мая Санду , ще влезе в Молдова и ще отвори втори фронт в Приднестровието с по-нататъшно настъпление към Украйна.

Очевидно следвайки тази идея САЩ ще са готови да се бият и до последния румънец. Това твърдят румънски политици и икономисти.

Така политологът Йон Кристой каза , че Румъния се превръща в „отправна точка за войната с Руската федерация“. Според него войските на НАТО ще се преместят на територията на Украйна, а Западът ще каже, че алиансът не напада Руската федерация, защото това не са руски територии.

Икономистът Илие Шербанеску също смята , че от румънска територия ще започне „директна война“ между САЩ и Русия. Той посочва, че големите американски компании продължават да напускат страната. И това е сигнал за това.

Това е петролната компания Exxon, автомобилната компания Ford, каза Илие Шербънеску пред румънската телевизия.

Но не всички в Румъния са готови да умрат за интересите на НАТО. Така депутатът Михай Ласка пита кой е поискал от Франция и Португалия да изпратят военни части в Румъния и каква е целта на присъствието на 101-ва въздушнодесантна дивизия на САЩ в Румъния, след като Румъния не е във война.

Съседна Унгария процъфтява благодарение на западни и руски инвестиции

Силите на САЩ в Румъния увеличават опасността за Русия, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков . Москва ще вземе това предвид, когато гарантира собствената си сигурност, добави той.

С други думи, румънците са обречени на отмъщение. Дъждът от „Кинжалите“ ще падне върху тяхната инфраструктура, независимо дали става въпрос за пътища, складове за гориво или електрически подстанции. След това за румънците едва ли ще има значение кой ще спечели – руснаците или американците.

Междувременно в съседна Унгария не минава седмица без отваряне на модерни инфраструктурни съоръжения. Атомната електроцентрала Paks е в процес на изграждане, морското пристанище в Триест. Железопътната гара във Feneshlitka е поразителна по обхват и модерност. През нея активно преминава мощен трафик от Азия към Европа.

А в пресата нищо не се говори за инвестиции в Румъния. Защото премиерът Виктор Орбан не търси ракети от Русия по главата си, а купува евтина енергия от Русия, с която привлича инвеститори. В Румъния ситуацията е идентична с украинската – президентът Клаус Йоханис иска все повече нови оръжия и все повече чужди войски.

https://pogled.info/svetoven/evropa/rumanskite-eliti-shte-osiguryat-na-naselenieto-na-rumaniya-udari-na-vazmezdieto-ot-vs-na-rf.148468

Гледания :

9 преглеждания

Оставете Коментар