Скритите символи в българската шевица

Скритите символи в българската шевица

В носиите шевицата не е просто бродерия, тя е изкуство, което предава послания за бъдещите поколения. В нея са закодирани различни символи, които са били част от бита и културата на българина. Българската шевица е една от най – колоритните на Балканския полуостров. 

Символиката на шевиците касае носителя на самата дреха по време на неговия земен живот. Изобразяват се символи за плодородие, дълголетие, здраве и защита от злите сили, именно и за това те биват изобразявани на мъжките и женските носии. Шевиците са разположени в краищата им, за да не допускат злите духове да влизат при носещия. Често се срещат по ръбовете на ризите, защото ръкавите са широки и от там могат да преминат злините. Шевици се изобразяват и по деколтетата и полите. 

Голяма част от мотивите на шевиците са пряко обвързани с бита и културата от времето, когато са били бродирани. Символите винаги са положителни, за да предпазват носещия дрехата и никога лоши, за да не предизвикат злите сили това е така, защото дрехата е в пряк досег до тялото и се явява като защитен слой на човека, който я е облякъл. За всеки етап от живота на човек, се различават различни мотиви.Тази разлика най – лесно се прави при женските носии, защото символите са различни при  различните периоди от живота на жената – дете, девойка, мома, годеница, невеста, майка, вдовица. Мотивите при момите дори се различават преди и след пубертета. Мома не може да носи носия с мотиви, които са свързани с майчинството.

Цветът на дрехите също имал определено значение. Много от цветовете се използват за български носии, но основните са червено, зелено, жълто и бяло.

Червеният цвят символизира кръвта на майката и новия живот. Пази от уроки и магии. Булката носела червено було (това се правело до 1920г), а новороденото било в червени пелени. Червено е и първото яйце на Великден. Сега разбирам и защо много българи носят червена нишка или гривна в днешно време.
Зеленият цвят бил израз на вечния живот и се свързвал с Дървото на живота – символ на Вселената.

Жълтият пък бил свръзван със слънце, огън, светлина, а щом станело дума за отвъдното – с починалите и с онези хора, за които успехът бил предопределен.
Белият цвят означавал чистота, неприкосновеност, младежка непорочност и Божия светлина. До днес, в резултат на българските традиции, булката е в бяло. Бяла вълна носела булката на брачната церемония.

НАЙ-ЧЕСТО ИЗПОЛЗВАНИ СИМВОЛИ

1.Дървото на живота – Представлява тристепенен вертикален символ на нашия свят. Короната символизира Небесата – горния свят, стеблото – Земята, а корените – отвъдното, което било дом на демони. Вярвало се, че славянският бог на слънцето слизал от клоните на дървото в даден момент, за да озари човешкия живот и да бележи новото начало. Този мотив може и до днес да се види по тениски и жилетки в цялата страна.

2. Богинята-майка – Този символ е древен и изобразява раждаща жена. Той може да бъде открит в различни варианти, но винаги означава едно и също – плодовитостта на жената, която ражда деца и продължава рода.

3. Пречупен кръст – Пречупеният кръст се свързва със славянския култ към слънцето и огъня и божеството Сварог. Появява се преди хиляди години, носел надежда за плодовитост, успех, любов, радост и благополучие.

4. Катаницата – Познат е като символ на семейството. Вярвало се, че дава сили, носи хармония и равновесие в него. Различните мотиви могат да се видят извезани на килими, кувертюри, одеяла и др. Днес може да бъде видян и под формата на бижута – медальони, пръстени и обеци.

Здравето, плодовитостта в семейството, насажденията и гоненето на зли духове са основните теми при българските шевици.

Гледания :

61 преглеждания

Оставете Коментар