Пътят на Рокфелер: Скритият план на семейството за „изменението на климата“

Пътят на Рокфелер: Скритият план на семейството за „изменението на климата“

Пътят на Рокфелер: Скритият план на семейството за „изменението на климата“ Следващият текст е резюме на пълен доклад на Правния институт по енергетика и околна среда, публикуван през 2016 г. Този информативен доклад е представен на вниманието на читателите на Global Research. CRG не одобрява непременно заглавието, нито съдържанието на този доклад. Това, което е важно обаче, е да се признае ролята на семейство Рокфелер – което исторически е архитект на „Big Oil“ – в подкрепа на дебата за изменението на климата, както и финансирането на учени, природозащитници и неправителствени организации, участващи в масовия активизъм срещу „Big Oil“ и индустрията на изкопаемите горива.

Ню Йорк, Рокфелер център, Коледа, Ангели, Тръби |  CGP сиво (CC BY 2.0)

Публикувана за първи път през декември 2016 г., тази статия е от значение за разбирането на продължаващия дебат относно изменението на климата, както и Зеления нов курс,   до голяма степен контролиран от финансовата институция. Семейство Рокфелер също играе ключова роля в Голямото предложение за рестартиране на Световния икономически форум.

***

„От 80-те години на миналия век Фондът на братята Рокфелер стана водещ защитник на дневния ред за глобалното затопляне. …

В техния преглед на Програмата за устойчиво развитие Фондът на братята Рокфелер се хвали, че е един от първите големи активисти на глобалното затопляне, цитирайки силното си застъпничество както за формирането през 1988 г. на Междуправителствения панел на ООН по изменение на климата (IPCC), така и за създаването през 1992 г. на ООН Рамкова конвенция за изменението на климата. (откъс от доклада)

Следващият текст е Резюме на пълен доклад на The Energy & Environmental Legal Institute, публикуван през 2016 г.

Този информативен доклад е предоставен на вниманието на читателите на Global Research. CRG не одобрява непременно заглавието или съдържанието на този доклад.

Това, което е важно обаче, е да се признае ролята на семейство Рокфелер – което исторически беше архитектът на „Големия петрол“ – в подкрепата на дебата за изменението на климата, както и финансирането на учени, природозащитници и неправителствени организации, участващи в масов активизъм срещу „ Big Oil” и индустрията за изкопаеми горива.

Дебатът за световния климат е от решаващо значение. Но кой контролира и ФИНАНСИРА този дебат?

Налице е очевидна противоречива връзка: докато „Големият петрол“ е мишена на активизма за глобалното затопляне, „Големият петрол“ чрез семейството на Рокфелер и тръстовете на братя Рокфелер щедро финансира Световното движение за протест срещу климата. Запитайте се Защо?

От значение за „екстремни метеорологични явления“ и текущия дебат за изменението на климата.

Мишел Чосудовски , 24 ноември 2019 г., 6 март 2021 г., 19 октомври 2022 г.

Прочетете пълния доклад тук .

***

Рокфелер са може би най-богатата и най-влиятелна фамилия в историята на Съединените щати. В продължение на повече от 100 години те са оформяли и насочвали икономическата, финансовата, политическата и обществената политика на Америка, като същевременно са натрупали една от най-големите семейни империи в съвременната епоха.

Повечето американци високо уважават милиардерите филантропи, свързвайки името Рокфелер с „петрол“ и „капитализъм“. В действителност Рокфелер възнамеряват да контролират почти всяка голяма институция в Америка, използвайки филантропията като средство за увеличаване на влиянието си на световната сцена под прикритието на насърчаване на различни социални каузи. Тяхното пламенно противопоставяне на индустрията за изкопаеми горива, която направи Джон Д. Рокфелер първия милиардер на Америка, показва, че Рокфелер не са политически идеолози. Вместо това те са обикновени опортюнисти, които подкрепят политически програми, удобни за засилване на влиянието им на глобалната арена.

Чрез мрежата от семейни фондации, университети и институции на Рокфелер, както и огромни дарения за други благотворителни организации, те придобиха безпрецедентно влияние в здравеопазването, фармацевтиката, селското стопанство, енергетиката и околната среда. Тяхната изключително сложна интеграция на хедж фондове, взаимосвързани позиции в бордове и организации с нестопанска цел насочи обществената политика по тези въпроси и им осигури предусещане за нововъзникващите пазари и достъп до природните ресурси на развиващите се светове.

От началото на филантропските си начинания Рокфелер са използвали социални каузи, за да натрупат влияние в политически области по свой избор. От 80-те години на миналия век причината за избора им е дневният ред за изменението на климата (първоначално наречено глобално затопляне) . Техният кръстоносен поход за сриване на индустрията за изкопаеми горива в полза на възобновяемата енергия е добре документиран, от участието им в големи глобални климатични договори и организации – Междуправителствената група на ООН по изменението на климата през 1992 г. до Протокола от Киото от 1997 г. – до харченето на стотици милиони за напредък в индустрията за възобновяема енергия. Чрез своята Програма за устойчиво развитие Рокфелер продължават да насърчават своите самообслужващи се политики за „чиста енергия“ както във федералното правителство, така и сред широката общественост.

Като най-плодотворните благодетели на движението на активистите по климата, влиянието на Рокфелер върху енергийната индустрия не вижда граници, тъй като целите на семейството проникват в цялата федерална и щатска енергийна политика, както и в международните глобалистки договори за социално инженерство като Дневен ред 21. С Неизмеримо влияние, което придружава масовото богатство и власт, империята Рокфелер се оказа ефективен кукловод в постигането на основната си цел: унищожаването на индустрията за изкопаеми горива, за да увеличи влиянието си върху енергийния сектор.

Резултат с изображение за Ерик Шнайдерман

На 5 ноември 2015 г. главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман  (изображение вдясно) започна безпрецедентно разследване на ExxonMobil, за да определи дали компанията е измамила инвеститорите, като не е разкрила рисковете, които изменението на климата може да има за нейния бизнес.1 Това се случи само седмици след като стипендията за докладване на енергия и околна среда на Columbia Journalism School (CJS) обвини Exxon, че подвежда обществеността чрез статията си в Los Angeles Times, „Как Exxon се превърна от лидер в скептик по отношение на изменението на климата.“2

Въпреки бушуващия дебат относно въздействието на предизвиканото от човека изменение на климата, леви политици, лобисти и най-вече милиардерите го обявиха за решена наука, използвайки въпроса като средство за постигане на контрол над енергийната арена. Изследванията показват, че правното разследване на Ерик Шнайдерман, както и негативното представяне на ExxonMobil от Columbia Journalism не са нито обективни, нито независими. Всъщност значителни доказателства водят до предпоставката, че както обвиненията на Columbia Journalism School срещу ExxonMobil, така и съдебното разследване на Ерик Шнайдерман срещу петролния гигант са били не само финансирани, но и оркестрирани от семейство Рокфелер.

За отбелязване е, че Рокфелер финансира демонизирането на петролната компания от Проекта за стипендии за енергийни и екологични доклади на Columbia Journalism School.3 Въпреки това, както разследването на Шнайдерман, така и публикациите на Columbia Journalism School бяха в процес на създаване с години.

Семейният фонд на Рокфелер беше домакин и ръководи две срещи при закрити врата с видни активисти по въпросите на климата – една през 2012 г. и една през януари 2016 г. Разкритите имейли показват, че основният въпрос и на двете срещи е бил как най-добре да бъде свалена индустрията с изкопаеми горива.4 Освен ключовите лидери на множеството фондации на Рокфелер, и двете срещи на върха включваха основните играчи в движението за климата като: Мат Пауа (адвокат в Центъра за международно екологично право), Шарън Юбанкс (директор на съдебните дела за тютюна на Министерството на правосъдието през 1990 г. и известен активист против Exxon), представители на Грийнпийс и Карол Мофитна Climate Accountability Institute.5 По време на двете срещи на върха Ерик Шнайдерман беше смятан за възможния катализатор за оглавяване на правното разследване, докато ExxonMobil беше многократно споменаван като възможна цел.

Пламенната откровеност на Шнайдерман срещу „отрицателите на климата“ и общественият призив за въвеждане на политики, благоприятстващи увеличаването на използването на възобновяема енергия, го направиха перфектен и желаещ кандидат.6 Когато обявява кръстоносния си поход срещу Exxon, Шнайдерман цитира проучвания от финансираните от Рокфелер издания Inside Climate News и Columbia Exxon от училището по журналистика съобщава.7 Показателно е, че много членове на семейство Рокфелер отдавна са настоявали Шнайдерман да разследва петролната компания.

Въпреки това, както се вижда от доклада за срещата в La Jolla през 2012 г., организирана от Рокфелер, семейните и климатичните активисти се нуждаеха от добре позната, уважавана и обективно възприемана медия, която да прокара публичния разказ. Въпреки че не е разкрито в документацията на срещата, изглежда, че са намерили такъв в Колумбийското училище по журналистика. Въпреки че може би е най-престижното училище по журналистика в страната, Колумбийското училище по журналистика е не само бенефициент на милиони дарения на Рокфелер, то се състои почти изцяло от професори, тясно свързани със зеленото движение.

Резултат с изображение за Steve Coll

През 2013 г., година след изготвянето на плана, алармистът за климата и автор на добре известна книга, осъждаща ExxonMobil, Стив Кол , беше назначен за декан на Колумбийското училище по журналистика.

Не е изненадващо, че Кол оглави проекта на училищната стипендия за енергийни и екологични доклади, който опетни Exxon. Кол е тясно свързан със семейство Рокфелер, тъй като преди това е председателствал фондация Нова Америка, подкрепяща изменението на климата, която получи значително финансиране от семейството. Тези разкрития предполагат, че Рокфелер са използвали влиянието си както върху Колумбийското училище по журналистика, така и върху Стив Кол, за да поставят Кол на мястото на декан, осигурявайки му платформата да направи това, което е правил доброволно и с ентусиазъм веднъж преди: публично и цялостно да критикува ExxonMobil.

Заедно с Coll, като бастион на климатичните активисти, Columbia Journalism School вероятно беше нетърпелив участник в заговора за очерняне на Exxon. Най-малко седем професори от CJS са пряко свързани със зеления активист милиардер Джордж Сорос, получавайки или награди, или значителни суми пари от социалистическия филантроп. Освен това няколко членове на борда на възпитаници на CJS са видни защитници на изменението на климата, включително Скот Дод и Томас Уоткинс.

Този доклад предполага, че атаката срещу ExxonMobil не е била нито идея на Ерик Шнайдерман, нито на Колумбийското училище по журналистика. Вместо това, Рокфелер, с помощта на други милиардери и видни климатични активисти, внимателно организираха както правните, така и медийните разследвания на ExxonMobil в опит да постигнат целта си да сринат индустрията за изкопаеми горива, за да получат контрол над енергийния сектор.

Прочетете пълния доклад тук . (22 страници)

*

Забележка към читателите: моля, щракнете върху бутоните за споделяне по-горе или по-долу. Препратете тази статия към вашите имейл списъци. Crosspost на вашия блог сайт, интернет форуми. и т.н.

Бележки

1 Крис Мууни, „Ню Йорк разследва Exxon Mobil за предполагаемо подвеждане на обществеността относно изменението на климата“, The Washington Post, 5 ноември 2015 г., достъпен на 16 април 2016 г.

2 Кейти Дженингс, Дино Грандони и Сузане Руст, „Как Exxon се превърна от лидер в скептик по отношение на изменението на климата“, Los Angeles Times, 23 октомври 2015 г., достъпен на 16 април 2016 г.

3 Susanne Rust, „The Energy and Environment Reporting Fellowship“, уебсайт на Columbia Journalism School, Columbia Journalism School, достъп на 16 април 2016 г.

4 Алана Гудман, „Меморандум показва тайни координационни усилия срещу ExxonMobil от климатичните активисти, фонд Рокфелер“, The Washington Free Beacon, 14 април 2016 г., достъпен на 28 април 2016 г.

5 Кейти Браун, „Изчакайте да видите тези тайни бележки, излагащи плановете на активистите за насочване към Exxon,“ Energy InDepth, 15 април 2016 г., достъпен на 29 април 2016 г.

6 „Schneiderman Delivers Speech on #Climate2014: „Време е за действие относно изменението на климата“, YouTube, 22 септември 2014 г., достъп до 20 април 2016 г.

7 Jon Entine, „How the Columbia Journalism School Smeared Exxon,“ New York Post, 1 март 2016 г., достъпен на 21 април 2016 г.Първоизточникът на тази статия е 

The Energy & Environmental Legal InstituteАвторско право © 

Правен институт за енергия и околна среда, Правен институт за 

енергия и околна среда , 2022

Гледания :

88 преглеждания

Оставете Коментар