HAARP ще започне най-големия набор от експерименти в новата си обсерватория

HAARP ще започне най-големия набор от експерименти в новата си обсерватория

Отразяване на сигнал от луната.

Изучаване на мистериозното полярно сияние.

Изпращане на лъч към Юпитер.

Това са само част от 13-те експеримента за опаковани 10 дни наука, започващи в сряда в Програмата за високочестотни активни аврорални изследвания. Университетът на Аляска Феърбанкс управлява съоръжението, разположено близо до Гакона. 

Броят на експериментите е най-високият досега в рамките на петгодишна безвъзмездна помощ от 9,3 милиона долара, отпусната миналата година от Националната научна фондация за създаване на субавроралната геофизична обсерватория в HAARP. Целта на обсерваторията е изследването на горната атмосфера на Земята и геокосмическата среда.

„Изследователската кампания през октомври е нашата най-голяма и най-разнообразна досега, с изследователи и граждански учени, които си сътрудничат от цял ​​свят“, каза Джесика Матюс, програмен мениджър на HAARP.

решетка HAARP
Снимката е предоставена с любезното съдействие на HAARP
Програмата за високочестотни активни аврорални изследвания близо до Гакона, Аляска, включва фазирана решетка от 180 високочестотни кръстосани диполни антени, разположени на 33 акра и способни да излъчват 3,6 мегавата в горните слоеве на атмосферата и йоносферата.

10-дневната операция включва изследователи и други от UAF; Лаборатория за реактивни двигатели на НАСА в Южна Калифорния; Военноморска изследователска лаборатория; Университет Корнел; Калифорнийски университет, Бъркли; Канадски съвет по изкуствата; Лаборатория по приложна физика Джон Хопкинс; Virginia Tech; Национална лаборатория в Лос Аламос; и Aerospace Corp.

Сред експериментите е Moon Bounce, съвместна операция на JPL, радиообсерваторията Owens Valley в Калифорния и Long Wavelength Array на университета в Ню Мексико.

Целта е да се тества координацията на трите съоръжения за евентуално изследване на близки до Земята астероиди, особено тези, които могат да представляват опасност за Земята. Познаването на състава на астероида може да повлияе на вида защита, която да се използва.

Експериментът се състои в предаване на сигнал от HAARP към Луната и получаване на отразения сигнал в обектите в Калифорния и Ню Мексико. 

Учените от Калифорнийския университет в Бъркли ще се опитат да научат какво причинява необичайната полярна светлина, известна като силно  усилване на скоростта на топлинно излъчване или STEVE. Тази светлина, която е предимно бяла или лилава на цвят, се появява на по-ниски географски ширини от полярното сияние. Повечето учени, изучаващи полярното сияние, вярват, че STEVE възниква от механизъм, различен от този, който създава полярното сияние.

Експериментът с Юпитер, ръководен от лабораторията за приложна физика на Джон Хопкинс, има за цел да докаже метод за наблюдение на планетарни йоносфери чрез използване на земни радиопредаватели.

Учените имат малко информация за йоносферите на планетите, различни от Земята, но вярват, че те са богати на информация. На Земята йоносферата е място в горните слоеве на атмосферата, простиращо се до границата с космоса, което е изпълнено с частици, които стават електрически заредени от взаимодействието със слънчевата енергия.

Експериментът ще изпрати лъч към Юпитер и ще го отрази от йоносферата на гигантската планета с надеждата, че ще бъде получен на мястото в Ню Мексико.

В момента Юпитер е на около 372 милиона мили от Земята.

Експериментът ще разшири максимално предавателната способност на HAARP, която може да произведе до 3,6 мегавата мощност . Той също така ще тества способността за приемане на обекта в Ню Мексико, който се състои от 512 антени.

Първоначално Военновъздушните сили разработиха и притежаваха HAARP, но прехвърлиха изследователските инструменти на UAF през август 2015 г. UAF управлява обекта съгласно споразумение с Военновъздушните сили.

Poker Flat Research Range, разположен на Mile 30 Steese Highway, ще участва в три от експериментите. Геофизичният институт на UAF притежава Poker Flat и го управлява по договор с Wallops Flight Facility на NASA, който е част от Goddard Space Flight Center.

Пилотите, летящи в района на Гулкана, са помолени да проверят във Федералната авиационна администрация подробности за временните ограничения на полетите.

Източник : uaf.edu

Гледания :

95 преглеждания

Оставете Коментар