Цифровите валути на централната банка са следващата граница в битката за свобода

Цифровите валути на централната банка са следващата граница в битката за свобода

„Ако можете да преместите всеки човек в дигитален концентрационен лагер, да изпразните банковата му сметка по всяко време и да му кажете за какво може и за какво не може да харчи пари, вие имате пълен контрол.“ – Катрин Остин Фитс

Цифровите валути на централната банка („CBDC“) са цифрови валути, емитирани директно от централната банка на националната държава и служат като законно платежно средство.

Критично е, че CBDC се контролират от правителствата и следователно представляват полярната противоположност на идеите – децентрализация, софтуер с отворен код, транзакции без разрешение, peer-to-peer транзакции – които превърнаха биткойн и други криптовалути в такава революционна технология.

Както можете да предположите, CBDC ще бъдат обвързани с потребителски идентичности и цифрови идентификатори, което ще позволи пълно наблюдение от държавата и ще елиминира всякакъв шанс за финансова поверителност.

Според инструмента за  проследяване на цифрови валути на Централната банка на Атлантическия съвет , 112 държави, представляващи над 95 процента от глобалния БВП, проучват CBDC.

11 страни вече пуснаха дигитална валута, включително Нигерия и множество карибски нации.

14 държави тестват пилотни програми, включително Южна Корея, Тайланд, Саудитска Арабия, Швеция и Китай, който ще разшири използването на цифровия юан през 2023 г.

Прочетете повече: Цифровите валути на централната банка са следващата граница в битката за свобода

Гледания :

43 преглеждания

Оставете Коментар