Мощен тайфун връхлетя Япония с 234 км/ч, препоръчаха евакуация на 7,7 млн. души! (видео)

Мощен тайфун връхлетя Япония с 234 км/ч, препоръчаха евакуация на 7,7 млн. души! (видео)

По същото време ураганът „Фиона“ удари Пуерто Рико, чакат се исторически количества дъжд

Тайфунът Нанмадол връхлетя югозападна Япония с пориви до 234 км/час и изля над 400 мм дъжд за по-малко от 24 часа. Бурята официално достигна сушата около 19:00 часа местно време, когато периферията й, свързана със силни бури, доближи град Кагошима, съобщи Японската метеорологична агенция (JMA).

Най-малко 20 000 души са прекарали нощта в приюти в префектурите Кагошима и Миязаки на острова. Националната телевизия NHK, която събира информация от местните власти, съобщи , че на 7,7 млн. души е било препоръчано да се преместят в приюти или да намерят убежище в здрави сгради, за да избягат от бурята.

Предупрежденията за евакуация не са задължителни и властите понякога се борят да убедят хората да се преместят в приюти преди екстремни метеорологични условия.

„Моля, стойте далеч от опасни места и, моля, евакуирайте се, ако почувствате дори най-малък признак за опасност“, написа в Туитър премиерът Фумио Кишида, след като свика правителствено заседание заради бурята. „Ще бъде опасно да се евакуираме през нощта. Моля, преместете се на безопасно място, докато навън е още светло.“ До неделя вечерта компаниите за комунални услуги съобщиха, че близо 200 000 домове в региона са били без ток. Влаковете, полетите и фериботите бяха отменени до отминаването на бурята, затваряха врати дори някои смесени магазини, които обикновено остават отворени през цялото време и са считани за спасение при бедствия.

По същото време ураганът „Фиона“ връхлетя Пуерто Рико, чакат се исторически количества дъжд Бурята предизвика свлачища, извади от строя електропреносната мрежа, а наводненията изровиха асфалт от пътищата, съобщава Асошиейтед прес. Стотици хора бяха евакуирани или спасени на целия остров, докато наводненията бързо се увеличаваха. Придошлите реки от кафява вода заляха автомобили, първите етажи на къщите и дори пистата на летището в южната част на острова.

Синоптиците заявиха, че бурята заплашва да изсипе „исторически“ количества дъжд в неделя и понеделник, като в източната и южната част на Пуерто Рико е възможно да паднат до 76 см. По данни на Националния център за ураганите на САЩ в неделя вечерта „Фиона“ е с център на 75 км югоизточно от Пунта Кана, Доминиканска република, с максимални постоянни ветрове от 140 км/ч. Той се движи на запад-северозапад със скорост 17 км/ч.

Източник – https://meteobalkans.com/novini/novini/moshten-tayfun-vrahletq-qponiq-s-234-km-ch-preporachaha-evakuaciq-na-7-7-mln-dushi-video

Гледания :

2 преглеждания

Оставете Коментар